Portrettekenen en schilderen

 
Datum
19 okt 2015 t/m 23 okt 2015

Categorie


READ ENGLISH COURSE DESCRIPTION

CursusLab - cursus portrettekenen en schilderen - manIn de cursus portrettekenen en schilderen raak je vertrouwd met de basisvaardigheden en de materialen. De vorm krijgt deze week veel aandacht. Bij het portret is immers de gelijkenis van primair belang. Daarom concentreren we ons vooral op de elementen die dit bewerkstelligen, zoals de juiste verhoudingen.

Eerder dan de kleur is de toonwaarde van belang bij de oefening in portrettekenen en schilderen. Samen met de licht-donker verdeling zorgt deze voor de suggestie van een ruimtelijke beleving op het platte vlak. Het palet zal beperkt blijven om de aandacht niet af te leiden van ons doel: het geheim van een goed gelijkend portret te ontsluieren.

Cursusopbouw

We beginnen de week met houtskool, en leren kijken naar lijn, compositie, opzet en proporties. Vanaf de tweede dag combineren we de houtskool met olieverf en eventueel aquarel. Je leert welk materiaal het meest geschikt is voor welke teken- en schildertechniek, hoe je met licht en donker werkt, wat toonwaarden zijn en hoe je de verschillende materialen kunt mengen in een tekening of schilderij. Ook ontdek je zo welk materiaal jouw voorkeur heeft.

De eerste dagen werken we met een gipsen portretkop of schedel, zodat de focus op de techniek en het materiaalgebruik komt te liggen. Op donderdag en vrijdag werken we met een model, zodat je ook leert hoe je een levende vorm op papier kunt krijgen.

Werk van curisten Bram Stoof 

CursusLab - cursus portrettekenen en schilderen Bram Stoof mei15  CursusLab - werk cursist  - cursus portrettekenen  en schilderen mei15   CursusLab - cursus portretschilderen Bram Stoof mei15

Bram Stoof

Studio_Jowan_Richie_portret_Bram_Stoof _ CursusLab

Bram Stoof ©StudioJowanRichie

Bram Stoof is een figuratief schilder met klassieke stijlkenmerken. Hij maakt landschappen, stillevens, naakten en portretten in diverse technieken, zoals olieverf en aquarel. Hij volgde in de jaren tachtig zijn opleiding aan de kunstacademie in Kampen, waar hij vrije grafiek, illustratie en schilderkunst studeerde. Na zijn studie vestigde hij zich in Amsterdam en bouwde een praktijk op als kunstschilder, illustrator, cartoonist en grafisch vormgever.

Bram Stoof exposeert regelmatig, onder meer als lid van de Hollandse Aquarellisten Kring. Daarnaast geeft hij les aan diverse instituten voor kunstzinnige vorming en verzorgt hij cursussen in het buitenland zowel als in zijn eigen atelier.

Niveau

De cursus portrettekenen en schilderen staat open voor beginners en gevorderden.

Praktische informatie

  • Cursusdata: maandag 19 t/m vrijdag 23 oktober
  • Cursustijden: dagelijks van 10.00 tot 15.30 uur (inclusief lunch) en op woensdag van 10.00 tot 12.30 uur
  • De kosten van deze vijfdaagse cursus portrettekenen en schilderen bedragen 365,- incl btw aan lesgeld en 30,- aan materialen, totaal 395,-. Bijkomend zijn de kosten van het model, deze worden contant afgerekend bij aanvang van de cursus.
  • Cursuslocatie: Amsterdam, de Baarsjes
  • Maximum aantal deelnemers: 8

INSCHRIJVEN