Alla Prima – Stilleven in olieverf

 
Datum
2 mrt 2015 t/m 6 mrt 2015

Categorie


Peter_olieverf_geschilderd door Doris

Schilderij gemaakt door cursist van Peter.

READ ENGLISH COURSE DESCRIPTION

Alla Prima. De Engelsen noemen het ‘directpainting’. De Italianen spreken over ‘a prima vista’, schildertechnisch betekent het dat je je eerste indrukken, ‘op het eerste gezicht’, zonder omwegen direct op het doek aanbrengt. Met ‘omweg’ wordt bedoeld dat je het schilderproces in afzonderlijke fasen plant, je maakt dan bijvoorbeeld eerst een tekening, dan een licht donker opzet, en vervolgens voeg je een kleurlaag toe.

Als je met olieverf werkt is schilderen in afzonderlijke fasen niet altijd voordelig, omdat een schilderlaag (en daarmee een afzonderlijke fase) afzonderlijk goed moet drogen voordat je aan de volgende fase kunt beginnen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk als je het beeld dat je in je hoofd hebt zo snel mogelijk op doek wilt krijgen. Soms kan je eigenlijk ook niet wachten omdat de ingeving van het moment anders verloren gaat.

Bij de relatief jonge kunst van de 19de eeuwse impressionisten zie je dit fenomeen heel duidelijk; zij wilden het beeld dat ze zagen en voornamelijk het licht van dat moment direct vastleggen op doek. Zij zijn min of meer de eerste Alla Prima schilders in de kunstgeschiedenisdie overigens ook voor naturalistische stijlen gebruikt door de allerbeste schilders.

Vandaag de dag is de Alla Prima schilderwijze een geliefde manier van werken voor zowel landschap,  stilleven als portretkunst. Het is een van de meest ‘levendige’ manieren van schilderen maar tevens ook de moeilijkste, omdat vorm, licht/donker, en kleur gelijktijdig worden toegepast. Het is dé manier voor een snelle studieschets, een abstraherende indruk of een abstracte voorstelling waarbij de hoofdrol is weggelegd voor kleur. Soms sla je zelfs het mengen op je palet over en mengt direct op het doek. Dit heet dan nat in nat schilderen.

Wat gaan we doen?

In deze intensieve Alla Prima schilderweek naar stilleven leer je de basisprincipes van olieverf. Je leert systematische richtlijnen gebruiken en toepassen als basis voor je eigen werkwijze. Iedere dag werken we naar stilleven en/of gipsen buste. Je leert in een versneld tempo omdat je voortborduurt op niet weggezakte vaardigheden en kennis van de voorgaande dag.

De docent

Peter Eurlings

Peter Eurlings zelfportret

Peter Eurlings werkt al jaren als docent in beeldende cursussen bij verschillende organisaties. Ook werkt hij als museumdocent bij de Hermitage, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Rembrandthuis. Daarnaast maakt hij ook eigen werk.

Kijk voor meer informatie op zijn website.

Niveau

Zowel voor ‘absolute beginners’ als ook voor degene met ervaring.

Praktische informatie

  • Deze vijfdaagse cursus kost € 365,-  incl. btw. Daarnaast brengen wij een meerprijs in rekening € 30,- voor het gebruik van materialen. De totale cursusprijs komt uit op € 395,- incl btw en materialen.
  • Cursustijden: van 10.00 tot 15.30 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (inclusief lunch) en van 10.00 tot 12.30 uur op woensdag
  • Cursuslocatie: Amsterdam
  • Maximum aantal deelnemers: 14

INSCHRIJVEN